You are currently viewing АРТИН ТВ ПРОДЪЛЖАВА С ПРЕСКОНФЕРЕНЦИИТЕ ОТ ЗЛАТНА РОЗА’23

АРТИН ТВ ПРОДЪЛЖАВА С ПРЕСКОНФЕРЕНЦИИТЕ ОТ ЗЛАТНА РОЗА’23

Нов канал в Ютюб представя ексклузивни задкулисни кадри от 41-ото издание на фестивала на българското игрално кино “Златна Роза”, проведено по традиция в град Варна между 20 и 28 септември 2023 г.

Тук ще може да се насладите на интервюта и дискусии с утвърдени или дебютиращи български режисьори и актьори, представители на гилдиите, критици и журналисти.

Тази година фестивалът се фокусира върху телевизионните сериали, късометражно и историческо кино, както и в жанровото и тематичното разнообразие. 

Отговорите на екипа на “Тихо в снега” могат да се видят от днес

Новият Ютюб канал Артин ТВ1 наскоро публикува записа от пресконференцията на късометражния филм “Тихо в снега”, представен от режисьор-сценариста Стефан Ганов и актьорите Екатерина Войнова и Стефан Д. Ганов.

Магичният филм поставя като основни теми дълбоката изначална връзка с живота и смъртта. Стефан Ганов отговори на въпроси за разработката на сценария и за вдъхновението зад написването му, а именно, че това са стиховете на Борис Христов, които допринасят за емоционално наситената атмосфера.

Екипът сподели впечатления от работата на терен и отговори на въпроси за ролята на тишината и неизказаните думи във филма, както и на магическото появяване на един неочакван герой – кучето.

“Тихо в снега” получи голямата награда за късометражно кино на фестивала – “Златна роза”.

Публика и критика аплодират “Уроците на Блага”

На своята пресконференция, последният филм на режисьора Стефан Командарев “Уроците на Блага” се радва на изключително внимание от публика и критика.

“Уроците на Блага” държи в актива си „Кристален глобус“ за най-добър филм, наградата от екуменическото жури за отстояване на християнските и морални ценности на МФФ Карлови Вари 2023, както и селекция в официалната конкурсна програма на МФФ Солун през 2023 година.

Филмът на Стефан Командарев представя живота на Блага, пенсионирана и наскоро овдовяла учителка, която става жертва на телефонна измама и се озовава на кръстопътя на собствените си принципи.

Присъстващите на пресконференцията споделиха своята неприклонна подкрепа към филма, заради неговата автентичност и актуалност, като го определиха като най-добрия социален трилър и психологиески разгърната драма.

Силно положителни впечатления изказаха и хора от екипа за атмосферата в хотел “Термал”, където се е провела премиерата на филма в Карлови Вари, а също и за триумфа на Ели Скорчева, която спечели наградата за “Най-добра женска роля” с образа на Блага.

На пресконференцията тя сподели, че възможността, която и е била предоставена за участие в този проект е единствената, която си е заслужавала през последните 30 години.

Провокиращият финал на филма предизвика отворена дискусия за избора между пътя на изкуплението и неговата алтернатива.

Освен ”Златна Роза” за пълнометражен игрален филм, “Уроците на Блага” беше награден в категориите “Сценарий”, “Награда на публиката”, “Второстепенна мъжка роля”, “Главна женска роля”, и “Операторско майсторство”, а също получи получи и наградата на СБФД.

“Диада”: Мрачен период ли е юношеството?

Продуценката на “Диада” Ваня Райнова представи филма на Яна Титова, разказващ за живота на шестнадесет годишната Дида, която иска да замине да живее при майка си в Америка. Героят на Маргарита Стойкова, обаче, трябва да премине през невъзможни условия и перипетии, без обещаната ѝ родителска подкрепа.

Според филмовия критик д-р Ингеборг Братоева, лентата представя темите за юношеството като мрачен период,  за сексуализацията на детството и за загубата на невинността.

Другият продуцент на филма, Александър Алексиев, коментира, че “Диада” очаква своята премиера в България тази есен. Междувременно сподели за възможни бъдещи колаборации със стрийминг платформи като Нетфликс и НВО. 

На фестивала Златна Роза, филмът на Яна Титова спечели наградите “Награда на град Варна”, “Второстепенна мъжка роля”, “Награда на критиката за пълнометражен филм” и подели “Голямата награда Златна Роза за пълнометражен игрален филм” с “Уроците на Блага”.

Артин Вижън Филм Академи осигури живото излъчване на церемонията награждаването

Церемонията по награждаването на отличените заглавия и закриването на фестивала на българския игрален филм “Златна Роза” 2023 беше излъчена на живо благодарение на доброволната инициатива на хората от Артин Вижън Филм Академи.