You are currently viewing РАЗДЕЛЯТ ДРАМАТА И ОПЕРАТА ВЪВ ВАРНА ОТ 1 АПРИЛ
Сградата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" през 30-те години на 20 в. източник: РБ "Пенчо Славейков"

РАЗДЕЛЯТ ДРАМАТА И ОПЕРАТА ВЪВ ВАРНА ОТ 1 АПРИЛ

При посещението си в морската столица, председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, е обсъдила на конфиденциална среща подготвени промени в Закона за закрила на културата. Те ще дадат зелена светлина на самостоятелното съществуване на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и Държавна опера – Варна. Консултациите по темата започнаха още в края на миналата година, но процедурата по приемането на бюджета за 2019 година възпрепятства реализацията на идеята.

Варненската драма и опера бяха обединени с Постановление на Министерския съвет през 2010 година. Оттогава досега периодично припламват спорове доколко уместно за Варна е подобно решение. Разделянето на двата авторитетни културни института беше ускорено от ангажимента на Община Варна да съфинансира с 1,5 млн. лв. ремонта на Сцена „Филиал“. Общата стойност на проекта, който ще се реализира по Оперативна програма „Региони в растеж“, възлиза на повече от 7 млн. лв. Очаква се ремонтът да приключи през 2021 година, когато Варненският театър ще навърши 100 години.

До края на април законовите промени ще бъдат внесени в парламента. Министерството на културата се е ангажирало да подготви своевременно и специално постановление в Министерски съвет. Очаква се действието на новата уредба да бъде със задна дата – от 1 април, за да бъде валидна в рамките на деветмесечието до края на 2019 година. Предстои обявяването на конкурс за директор на театъра, както и комплектоването на администрацията и техническите екипи. Промени в творческия състав на трупата засега не се предвиждат.

Честит 1 април!