You are currently viewing КАК ДА СМЕ ЩАСТЛИВИ В СВЕТА НА СКРЪБТА. ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ (видео)
Личен архив

КАК ДА СМЕ ЩАСТЛИВИ В СВЕТА НА СКРЪБТА. ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ (видео)

Искаме свой духовен опит, а съвременният свят все повече загърбва бавния мистичен път към него. Монах Михаил от Коринт дава смели напътствия как да променим мисленето си и да намерим място за православното предание в живота си.

Втора част на срещата с о. Михаил /Хаджиантониу/ с православни християни от Варна, октомври, 2019

В края на разговора с монах Михаил, хората имаха своите въпроси. Първият от тях носеше съмнението, че „май и ние сме от безсолните хора в църквата”. Една жена попита как да се моли, след като вечер е много уморена и умората надделява, а молитвата излиза „по задължение”. Не е добре човек да притиска себе си за молитвата. „Когато си уморена, Христос те разбира двойно по-добре.”

А как да сме щастливи в един свят на скръб, травми и грижи? Монахът говори дълго за това колко е важно да поверим грижите си на Бога и да си запазим мира. Защото това, което идва от Бога, побеждава този свят /на скърби/. Има Божи промисъл и невидимият свят съществува. Много е жалко човек да върви сам през тези скърби.

English vession

Отец Михаил /Хаджиантониу/ е роден в 1955 г. в гр. Пела, Гърция. От 1973 до 1988 г. е монах в манастира Симонопетра, Св. гора, а след това, до 1998 г. пребивава в манастира „Св. Екатерина” на Синай. Автор е на множество книги, в които засяга важни теми от църковния живот като послушанието, духовното наставничество, молитвата, мястото на жената, сексуалното възпитание, зилотството и др. Неговите книги, написани на достъпен език, с много примери и истории от личния му живот, говорещи директно за проблеми и нередности в църковното общество, срещат както възторжени почитатели, така и яростни критици. /Биограф. бележка е от сп. „Християнство и култура”, бр.4, 2017 г./