You are currently viewing КОНКУРСЪТ “ГЕНА ДИМИТРОВА” С ТРЕТО ИЗДАНИЕ В ПЛЕВЕН
Гена Димитрова в "Турндот" - Варна, 1994

КОНКУРСЪТ “ГЕНА ДИМИТРОВА” С ТРЕТО ИЗДАНИЕ В ПЛЕВЕН

Източник: БТА

В Плевен започна третото издание на Националния конкурс с международно участие за млади оперни певци “Гена Димитрова”. В него участват 23 млади оперни таланти на възраст от 18 до 35 години от седем държави. Те се оценяват от жури в състав Найден Тодоров, оперните певци и педагози Александрина Милчева, Дарина Такова и Калуди Калудов, и Андриан Холендер – режисьор и импресарио от Виена. Престижното музикално събитие в Плевен бе открито от председателя на Общинския съвет в града Мартин Митев, който отбеляза, че след 10-годишно прекъсване се възстановява прекрасна традиция, завещана от световноизвестната оперна прима Гена Димитрова.

Церемонията се състоя в зала “Музикалната слава на Плевен” в историческия музей, където всеки експонат носи духа на големи имена, израснали в Плевенския край, като Гена Димитрова, Христо Бръмбаров, Катя Попова. На тържеството се представиха сопраното Елена Баръмова и басът Александър Носиков. Баръмова е специализирала при Гена Димитрова през 2001-2003 г., а Носиков е родом от Плевен, лауреат на предишния конкурс “Гена Димитрова”. За мен Гена Димитрова бе човек и артист с огромно сърце, сподели в интервю за БТА нейната ученичка Елена Баръмова. На младите оперни певци днес тя препоръча да бъдат търпеливи, да полагат много усилия и да са гъвкави и приспособими към световните тенденции в този вид изкуство.

Председателят на журито, маестро Найден Тодоров заяви в интервю за БТА, че хора като Гена Димитрова са явление, рядкост в световен мащаб и не случайно те стават легенди още приживе. Ние организираме този конкурс, за да запазим нейната памет и да накараме младите оперни певци да достигнат поне малко от това, което бе тя, посочи той. Оперни певци като Гена Димитрова, някои от тях са в журито на конкурса, ни карат да сме горди, че сме българи, заяви известният български диригент, който наскоро бе удостоен с национална награда “Музикант на годината”. Видео – Малин Решовски. Монтаж – Емил Граничаров.

BOBSTH 16:13:31 24-05-2019
PP1612BO.004
Плевен – конкурс “Гена Димитрова” – награди

Пламена Гиргинова и Михаил Михайлов са победителите
в Третия конкурс за млади оперни певци
“Гена Димитрова” в Плевен

Плевен, 24 май /Малин Решовски, БТА/
Сопраното Пламена Гиргинова и тенорът Михаил Михайлов са победителите в Третия конкурс за млади оперни певци “Гена Димитрова” в Плевен, съобщиха организаторите от Плевенската филхармония.
Двамата носители на първите награди за жени и мъже са възпитаници на Националната музикална академия /НМА/ “Панчо Владигеров” в София.
При жените втора награда журито е присъдило на Александрина Михайлова, възпитаник на Музикалния институт “Веки-Тонели” в Модена /Италия/ и Светлана Иванова – НМА “Панчо Владигеров” /България/. Третата награда получава Виктория Пигова. Поощрение имат Глория Кънева /мецосопран/ и Катарина Радованович /сопран, Сърбия/.
При мъжете втора награда не е присъдена, а с трета са удостоени Кристиян Христов /тенор, възпитаник на Университета “Моцартеум” – Залцбург/ и Мохамед Есайед /тенор от Тунис с образование бакалавър по музикознание/.
Присъдени са седем специални награди. Отличие за най-добре изпълнена българска песен получава Пламена Гиргинова; награда за участие в майсторки клас на маестро Калуди Калудов – Катажина Сигула /Полша/. Наградата на Фондацията “Гена Димитрова” взима Виктория Пигова. Извън това отличие фондацията подарява на отличени певци книга за живота на Гена Димитрова.
Мениджърът от Виена Андриан Холендер дава два приза – на Михаил Михайлов и на Светлана Иванова. Награда за участие в лятната академия на изящните изкуства – Созопол-2019, и на фондацията “Дарина Такова” за участие в майсторски клас получава Анита Шишкова. Награда за най-добро изпълнение на българска песен от чуждестранен участник е присъдена от Плевенската филхармония на Думба Татеда /баритон, Тунис/.
Журито на Третото издание на конкурса бе в състав: председател – маестро Найден Тодоров, Александрина Милчева, Дарина Такова и Калуди Калудов, и Андриан Холендер – режисьор и импресарио от Виена. Пред БТА Найден Тодоров заяви, че са определили отличията в пълно съгласие.
Четвъртото издание на конкурса “Гена Димитрова” ще се състои след две години отново в Плевен.

Добавяме и фрагмент от пресконференцията с Гена Димитрова по време на Международния музикален фестивал “Варненско лято” 1994 по повод гостуването й за ролята на Турандот от едноименната постановка на Пучини.