You are currently viewing НАПУСНА НИ ДОАЙЕНЪТ НА ДИРИГЕНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ БОРИСЛАВ ИВАНОВ
Снимка Росен Донев

НАПУСНА НИ ДОАЙЕНЪТ НА ДИРИГЕНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ БОРИСЛАВ ИВАНОВ

Борислав Иванов е от поколението музикални творци, обогатило българската национална култура със световни измерения. Учи дирижиране при проф. Георги Димитров заедно с Георги Робев, Васил Арнаудов, Марин Чонев, Захари Медникаров, Венета Вичева…

Ангажиран е с десетки гастроли по цял свят на Варненската, Пловдивската, Софийската и Русенската опера. Във времето, когато се издигаха бариери между Изтока и Запада музиката и специално оперното изкуство, създадено в България, стопяваше ледове от предразсъдъци.

Борислав Иванов отгледа и насърчи творческото израстване на поколения български певци. Ще го запомним и с многобройните гостувания с Варненската и Пловдивската опера на Фестивала на оперното и балетното изкуство – Стара Загора.

 

БОРИСЛАВ ИВАНОВ /2 август 1931 Девня – 22 януари 2022 Москва/ завършва Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” – специалностите «хорово дирижиране» при проф. Георги Димитров и «оркестрово дирижиране» при проф. Влади Симеонов. Специализира в Берлин, в Комише опер при Курт Мазур и в Берлинската филхармония при Херберт фон Караян.

Професионалната си кариера започва във Варненската опера (1964 – 1970) От 1970 до 1975 е диригент в Пловдивската опера. От 1975 до 1979 г. е директор и главен диригент на Варненска опера. От 1985 е директор на Пловдивската опера, а от 2004 до 2008 г. е директор на Софийска опера. Междувременно е главен музикален директор на операта в Анкара и заместник генерален музикален директор и първи диригент на операта в Касел, Германия. Генерален музикален директор е на симфоничен оркестър в Берлин.

Има повече от 100 заглавия в репетроара си от класически и съвременни композитори, между които: «Ловци на бисери» (Бизе), «Отело», «Аида», «Набуко», «Травиата» (Верди), «Евгений Онегин» (Чайковски), «Борис Годунов» (Мусоргски), «Селска чест» (Маскани) и др. Голяма част от тях са кантатно-ораториални произведения. Между тях най-често изпълнявани са “Кармина Бурана” (К. Орф) и Девета симфония (Бетовен). Гастролира с български оперни трупи на престижните музикални фестивали в Испания, на остров Малта, в Белгия, Дания, Италия, Репулика Корея и др. В самостоятелните изяви участва в спектакли на Болшой театър, Дойчеопер и Щатсопер – Берлин, Виенската държавна опера и др.

Носител е на За цялостната си творческа дейност е награден със златен орден на Италианското правителство за заслуги към италианската оперна музика и на най-високото отличие на немското правителство “Кръст за заслуги” към културата на Германия – първа степен /1992/. През 2005 Съюзът на българските музикални и танцови дейци го награждава със “Златна лира”. Удостоен е със званието “Почетен гражданин на Варна” /2016/.