БИЛ ГЕЙТС: “ВИРУСЪТ НИ НАПОМНЯ ЗА ВАЖНИТЕ УРОЦИ, КОИТО ИЗГЛЕЖДА СМЕ ЗАБРАВИЛИ”
Фото: https://artofquotation.wordpress.com/

БИЛ ГЕЙТС: “ВИРУСЪТ НИ НАПОМНЯ ЗА ВАЖНИТЕ УРОЦИ, КОИТО ИЗГЛЕЖДА СМЕ ЗАБРАВИЛИ”

64-годишният милиардер Бил Гейтс, който дари 85 милиона паунда за борба с вируса миналия месец, смята, че въпреки хаоса има „духовна цел зад всичко, което се случва“. В отворено писмо, озаглавено „На какво ни учи наистина вирусът Corona/Covid-19?“, той написа:

ДУХОВНА ЦЕЛ

Силно вярвам, че зад всичко, което се случва, стои духовна цел, независимо дали ние я възприемаме като добро или лошо.

Докато размишлявам върху това, искам да споделя с вас как усещам последиците от вируса Covid-19.

 1. Напомня ни, че всички сме равни, независимо от нашата култура, религия, професия, финансово положение или колко сме известни. Тази болест третира всички нас еднакво, както може би и ние трябва да се отнасяме един към друг.  Ако не ми вярвате, просто попитайте Том Ханкс.
 2. Напомня ни, че всички сме свързани и нещо, което засяга един човек, има ефект върху друг.  Напомня ни, че фалшивите граници, които сме поставили, имат малка стойност, тъй като този вирус не се нуждае от паспорт.  Напомня ни, като ни потиска за известно време, за онези на този свят, чийто цял живот е прекаран в потисничество.
 3. Напомня ни колко ценно е нашето здраве и как го пренебрегваме чрез консумация на храна с лоши качества и питейна вода, замърсена с натрупващи се химикали. Ако не се грижим за здравето си, разбира се, ще се разболеем.
 4. Напомня ни за мимолетността на живота и за това колко е важно да си помагаме взаимно, особено на тези, които са стари или болни. Нашата цел не е да купуваме тоалетна хартия.
 5. Напомня ни за това колко материалистично е станало нашето общество и как в периоди на затруднение си спомняме, че най-необходимото за нас са храна, вода, лекарства, за разлика от лукса, на който понякога придаваме излишна стойност.
 6. Напомня ни колко е важен семейният и домашният живот и доколко сме пренебрегнали това.  Принуждава ни да се върнем обратно в къщите си, за да можем да възстановим дома си и да укрепим семейството си.

НАШАТА ИСТИНСКА РАБОТА

 1. Напомня ни, че нашата истинска работа не е това, което правим, а това, което сме създадени да правим. Нашата истинска работа е да се грижим един за друг, да се защитаваме един друг и да си бъдем полезни един за друг.
 2. Напомня ни да контролираме собственото си его.  Напомня ни, че колкото и велики да се мислим или колко велики другите смятат, че сме, вирусът може да доведе света ни в застой.
 3. Напомня ни, че силата на свободната воля е в нашите ръце.  Можем да изберем да си сътрудничим и да си помагаме взаимно, да споделяме, да даваме, да си помагаме и да се подкрепяме или можем да изберем да бъдем егоистични, да съхраняваме, да се грижим само за себе си. Всъщност трудностите ни разкриват нашата истинска същност.
 4. Напомня ни, че можем да бъдем търпеливи или да изпадаме в паника. Ние можем да разберем, че този тип ситуации са се случвали много пъти преди в историята и ще отминат или можем да изпаднем в паника и да я разглеждаме като края на света и съответно да си причиним повече вреда, отколкото полза.
 5. Напомня ни, че това може да бъде или край, или ново начало. Това може да бъде време за размисъл и разбиране, когато се учим от грешките си или може да бъде начало на цикъл, който ще продължи, докато най-накрая не научим урока, за който сме предназначени.
 6. Напомня ни, че тази Земя е болна. Напомня ни, че трябва да се погрижим за обезлесените земни пространства също толкова спешно, по подобие на скоростта, с която тоалетните ролки изчезват от рафтовете. Болни сме, защото домът ни е болен.
 7. Напомня ни, че след всяка трудност винаги има лекота. Животът е цикличен и това е просто фаза в този голям цикъл. Не е необходимо да се паникьосваме; и това ще отмине.
 8. Докато мнозина виждат вируса Covid-19 като голяма катастрофа, предпочитам да го разглеждам като “страхотен коректор”.

  Изпратен ни е да напомни за важните уроци, които сякаш сме забравили и от нас зависи дали ще ги научим или не.

Източник: https://artofquotation.wordpress.com/